92 poze   2622 vizite

A-BUCOVINA-descriere

O SCURTĂ ISTORIE A BUCOVINEI

Cunoscuta sub numele de Tara de Sus a Moldovei, Bucovina este regiunea istorica situate in partea de nord-est a Romaniei, locul in care istoria romaneasca si traditiile isi gasesc o exprimare deosebita.

Legenda Bucovinei este strans legata de aparitia statala a Moldovei, una din cele trei mari provincii istorice romanesti, alaturi de Tara Romaneasca si Transilvania. Se spune ca pe la mijlocul secoului XIV, Dragos, un mic conducator local apartinand vechii populatii romanesti din partea de nord a Romaniei de astazi, nemaisuportand vecinatatea agresiva a vecinilor maghiari trece Carpatii spre Rasarit, ajungand in actualul areal geografic al Bucovinei. Aici el a pus bazele viitorului stat romanesc al Moldovei.

Inceputurile Moldovei sunt strans legate de un eveniment original, deosebit, transformat peste timp in legenda, care s-a petrecut in padurile Bucovinei. Se spune ca in timp ce Dragos se afla la vanatoare cu cainele sau, Molda, a intalnit pe neasteptate un zimbru pe care s-a hotarat sa-l vaneze. In timpul vanatorii, Molda si-a gasit sfarsitul in confruntarea cu zimbrul iar Dragos, indurerat, se hotari ca raul ce curgea in apropiere sa poarte numele credinciosului sau animal. Acel rau capata astfel numele MOLDOVA, nume care s-a extins ulterior si asupra tinutului dintre Carpati, Nistru si Marea Neagra.

Datorita echilibrului sau natural si spiritual, Bucovina a reprezentat mereu acel spatiu in care numerosi conducatori ai Moldovei isi regaseau linistea si fortele pentru a face fata nenumaratelor confruntari cu neamurile invadatoare. Unul dintre cei mai de seama domnitori ai Moldovei a fost Stefan cel Mare (1457 – 1504). Iubit de catre popor si temut de adversary, Stefan este recunoscut pentru profunda sa credinta in Dumnezeu. Se spune ca dupa fiecare batalie Stefan cel Mare obisnuia sa ridice cate o biserica, in semn de multumire catre Divinitate pentru desele victorii obtinute in fata turcilor sau a altor neamuri straine ostile. Una dintre cele mai representative lacasuri de cult ridicate de catre Stefan cel Mare este si Manastirea Putna, locul in care gloriosul domnitor este si inmormantat. Se spune ca, negasind un loc potrivit pentru a incepe constructia acestei manastiri, Stefan lua arcul si trase o sageata, spunanad ca acolo unde sageata se va opri va fi ridicata manastirea. Sageata intalni un stejar batran si se franse iar pe locul respectiv se inalta acum Manastirea Putna.

OBCINILE BUCOVINEI

Din vârfurile de nord ale Carpaţilor Orientali, dacă te întorci spre est şi vrei să cobori spre Suceava şi spre podişul acesteia, dai de nişte trepte naturale, rotunjit cioplite de vânt şi vreme, acoperite de un covor uriaş ţesut din păduri şi poieni. Sunt Obcinele Bucovinei, adică trei culmi mari împădurite, alungite şi arcuite sub înălţimile vecine, ca nu cumva acestea să se prăvălească peste râurile şi satele din partea de nord a Moldovei. Alte spinări muntoase mai mici proptesc graniţa cu Ucraina, chiar deasupra lor. Toate aceste obcine formează un tărâm aparte, cu sate ieşite din istorie, cu luminişuri înroşite de zmeură şi cu rugăciuni rostite la ceas de seară între ziduri de mânăstiri.

HUTULII

Huțulii nu sunt considerați o etnie de sine stătătoare, și par a se înrudi, mai mult cultural decât lingvistic, cu alte populații slavofone ce locuiesc în Munții Carpați și anume cu boikii, rutenii, lemkii și goralii. Portul este vizibil distinct de cel al populațiilor învecinate, muzica are unele elemente comune cu cea maghiară, în vreme ce unele obiceiuri își găsesc analogii la alte populații carpatice, cum ar fi maramureșenii vorbitori de română. Huțulii sunt cei care au dus mai departe faima încondeierii ouălor, încrustațiilor în lemn și os, dar și portul popular din zona de munte. Dupa istoricul Mihai Iacobescu, numele populației ar veni de la termenul de huțan, nume dat inițial cailor, extins apoi și utilizat și pentru populație.

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.